Fotoreis Gambia 2019


In februari 2019 hopen we met een gezellige groep Gambia te bezoeken voor een speciale vogel- en fotoreis. 

 

Aanmelden kan middels het contactformulier onderaan deze pagina.

 

We maken gebruik van Gambiaanse vogelgidsen, overnachtingen en eten omdat we willen dat we op deze manier iets terug kunnen doen voor het land. Het eco-toerisme hebben we hoog in het vaandel.

 

Waarom Gambia?

Gambia is Afrika voor beginners (zeggen ze). Je kunt je er met wat basis Engels prima redden en de Gambianen staan bekend om hun vriendelijkheid en respect voor toeristen. Het is ongeveer 6 uur vliegen van Schiphol naar Banjul, de hoofdstad.

De voormalige Engelse kolonie ligt midden in Senegal (voormalige Franse kolonie), rondom de Gambia-rivier. Vanaf deze rivier is ongeveer op de bereikafstand van de Engelse kanonnen de grens getrokken met Senegal. 

De natuur in Gambia blijft ons verbazen. De rivier is de levensader, beide oevers zijn zeer afwisselend van jungle tot mangrove. Seizoenen kent Gambia niet, er is enkel een regentijd welke start in juni. 

 

Vogels in alle soorten en maten zijn volop aanwezig. De Europese soorten komen er overwinteren en de Afrikaanse soorten wonen er het hele jaar. Van de Afrikaanse winterkoning tot de Afrikaanse zeearend, van de wulp tot de purperreiger.

Naast vogels komen we krokodillen, varanen en apen in het wild tegen en de kans is aanwezig dat we nijlpaarden en dolfijnen in de rivier treffen.

 

Klik hier voor de foto's uit 2016

 

Klik hier voor de foto's uit 2018

 

Lees hieronder het programma.Dag 1 en 2

heenreis en overnachting


We vliegen 's middags vanaf Schiphol naar Banjul waar we in de late avond zullen aankomen. Vanaf het vliegveld worden we opgehaald en rijden we naar het hotel in het toeristische deel van Gambia, Kotu.

We overnachten hier en na het ontbijt gaan we de omgeving verkennen samen met een Gambiaanse vogelgids. De Kotu-rivier is dichtbij en we kunnen hier onze camera's alvast warmdraaien met vogels zoals de bonte ijsvogel, reigers en diverse watervogels.

 

Aan het begin van de middag zullen we vertrekken naar Marakissa, een klein uur rijden.

heenreis, hotel en kotu-rivierDag 2 en 3

marakissa rivercamp

De eigenaren zijn Nederlander Joop en Gambiaanse Adama, een gezellig koppel dat met veel passie en vrolijkheid het eco-toeristische mini-dorpje runt.

Heerlijk primitief, slapen in eenvoudige hutjes en ontbijten en dineren aan één gezellige grote tafel.

 

We huren in de late middag een kano en gaan de rivier op waar het meteen al prijsschieten zal zijn qua vogels. Ook maken we kans op krokodillen. Hierna volgt het avondeten en een gezellige avond waar we elkaar foto's kunnen bekijken.

Dag 3 start met een ontbijt en daarna huren we nogmaals de kano omdat het licht dan van de andere kant komt. Bij terugkomst bij het Rivercamp gaan we de middag doorbrengen op een soort overdekt terras op het terrein waar we de camera op statief zetten en genieten van de diverse soorten vogels die op de bakjes (zoet) water afkomen om te drinken en te wassen. De rivier loopt kort langs het kamp maar dit is zout water waardoor de vogels de bakjes zoet water goed weten te vinden. Mogelijk zijn er ook nog uilen aanwezig op roestplekken.

Na het avondeten maken we er wederom een gezellige avond van en kruipen ons bedje in.

marakissa rivercamp e.o.Dag 4

(road to) tendaba

Na het ontbijt in Marakissa nemen we afscheid van Joop en Adama en vertrekken we landinwaarts richting Tendaba Camp, gelegen aan de Gambia-rivier.

Onderweg zal onze gids zeer regelmatig stoppen om bepaalde vogelsoorten te zoeken, dit is al een hele belevenis en je zult je verbazen over de resultaten.

 

We gaan op zoek naar diverse soorten uilen, de nachtzwaluw, wielewaal, kwak, ralreiger, eekhoorns, duiven en grote roofvogels. Ondertussen rijden we stukje bij beetje richting Tendaba.

 

Als we in Tendaba aankomen starten we vrijwel meteen met een boottocht met een motorbootje. We steken de Gambia-rivier over en maken kans op tuimelaars die met de boot meezwemmen. Aan de overkant van de rivier komen we in een enorm mangrovewoud waar we doorheen zullen varen. Hier maken we kans op bavianen, krokodillen, otters en veel vogels. In combinatie met het warme avondlicht zullen het mooie foto's gaan opleveren.

Bij terugkomst schuiven we in buffetvorm aan bij het diner in de ontmoetingsruimte van Tendaba Camp. Hier kunnen we de avond doorbrengen en we slapen in prima kamers.

Road to...


TendabaDag 5

(road to) georgetown

Na het ontbijt gaan we in de omgeving van Tendaba nog even met de vogelgids op zoek naar wat vogelsoorten. Hierna vertrekken we richting Georgetown. De reis zal er qua indeling hetzelfde uitzien als die van dag 4, we stoppen op diverse plekken om vogels te fotograferen. Halverwege steken we met de veerpont de Gambia-rivier over naar de noordbank. 

 

Op een uur rijden voor Georgetown zullen we een indrukwekkende boottrip gaan maken met een motorbootje.

We maken kans op nijlpaarden, chimpansees, bavianen en vogelsoorten. 

Hierna rijden we naar het pondje dat ons naar het eiland Georgetown (Janjanbureh) zal brengen.

 

We dineren hier weer in buffetvorm en vullen de avond met grote verhalen en gezelligheid. Overnachten doen we in een gezellige lodge met eenvoudige kamers.

 

We bereiden ons voor op dag 6 welke erg bijzonder zal worden.

Road to


BoottripDag 6

Georgetown

Na het ontbijt bij de lodge lopen we het steiger af naar de Gambia-rivier waar een motorbootje op ons ligt te wachten voor een lange boottrip rondom het eiland en door de mangroves.

We zullen 3 tot 4 uur op het water zitten dus we zijn gewapend met Deet en zonnebrand. 

 

Tijdens deze boottocht gaan we op zoek naar de Afrikaanse zeearend (African fisheagle), palmgieren, de Hadada Ibis, steltlopers, ijsvogels, allerlei roofvogels, aalscholvers en reigers.

 

Na terugkomst bij de lodge is er gelegenheid om een paar uurtjes te ontspannen, na drie dagen veel reizen komt dit goed uit.

 

Aan het eind van de middag is de zon weer gezakt en gaan we op het eiland op zoek naar vogels. Ook hier zijn ze weer massaal aanwezig en kunnen we weer mooie plaatjes schieten. Als de avond is gevallen zullen we weer dineren in buffetvorm en de dag en foto's bespreken bij de lodge.

Boottrip Georgetown


GeorgetownDag 7

Terug naar de kust

De terugreis vanuit het binnenland naar de kust is een rit van bijna 6 uur. Onderweg stoppen we in een dorpje waar onze vogelgids ons de grote Malabu ooievaars zal laten zien. 

Ook stoppen we bij een groot rijstveld waar het een drukte van belang is met vogels zoals de ralreiger, steltkluut, wouwen en de kleine zilverreiger.

De volgende stop is op een plek waar we nog twee soorten bijeneters kunnen bewonderen en tijdens de laatste tussenstop van deze dag gaan we op zoek naar kroonkraanvogels.

Uiteindelijk arriveren we weer bij het hotel in Kotu waar we weer kunnen ontspannen, dineren en een fijne avond hebben. 

Onderweg naar de kustDag 8

Tanji en kotu

De laatste dag van ons avontuur gaan we in de vroege morgen naar Tanji op zoek naar de visarenden. Tanji is een visserplaatjes dichtbij Kotu en hier is een beschermingsproject voor de visarenden en onze gids zal ons naar de juiste plek leiden om ze te bewonderen.

Hierna gaan we terug naar Kotu om met een kano de Kotu-rivier op te gaan. Meermalen waren wij verbaast over hoe dicht bij de vogels je daar kunt komen, deze zijn op korte afstand rustig aan het vissen en ook is dit dé kans om ijsvogels van heel dichtbij te fotograferen.

 

In de middag is iedereen vrij om te gaan en staan. Je kunt er voor kiezen om op het strand te gaan liggen maar je kunt natuurlijk ook nog een keer de kano bij de Kotu-rivier huren.

 

Aan het begin van de avond gaan we gezamelijk dineren met de vogelgids en nemen we langzaamaan afscheid van Gambia.

We worden naar het vliegveld gebracht en met (te) veel GB's in onze cameratassen zullen we inchecken en het vliegtuig naar Schiphol nemen. 

Tanji en Kotu
Gambia fotoreis 2019

Info en algemene voorwaarden

Deze reis is inclusief:

- Deskundige (lokale) vogelgidsen en birdwatchers;

- Ontbijt en overnachtingen;

- Gekoelde drankjes voor onderweg;

- Vervoer in Gambia (auto en veerpont).

 

Wat je zelf moet regelen en betalen:

- Vliegreis retour Amsterdam-Banjul;

- Deet en zonnebrand;

- Lunch, avondeten en drankjes;

- Malariatabletten (informeer uw huisarts);

- Geldig paspoort;

- Verrekijker en vogelboek;

- Eventueel vervoer in Gambia buiten de fotoreis om;

- Reisverzekering.

 

Apparatuur:

- Cropcamera met telelens 300 tot 600mm of fullframe met 500mm of meer

  (Mijn ervaring met de Sigma 150-600mm Sports in dit land is perfect);

- Voldoende geheugenkaartjes (zorg voor minimaal 100gb);

- Batterijen, er is vrijwel dagelijks de mogelijkheid om op te laden maar zorg altijd voor back-up;

- Statief zul je amper gebruiken maar is wel handig om bij je te hebben;

- Groothoeklens is een pre wanneer je ook landschappen wilt schieten.

 

Tip: Neem niet teveel spullen mee want we zullen veel wandelen en je zal alles mee moeten slepen, dit heb ik ervaren tijdens mijn eerste reis, en belemmerd het fotograferen. 1 goede telelens en een tasje met accessoires en groothoeklens is handzaam.

 

Overige bagage:

- Kleding, lange broek met grote zakken is het handigst voor overdag. Neem in plaats van je winterjas een (fleece-) vest mee vanuit Nederland. De jas zul je niet gebruiken en neemt onnodig veel ruimte in maar aan je vest zul je in de ochtend en avonden veel hebben. Verder T-shirts, zomerkleding, ondergoed en goede wandelschoenen;

- Kleine (reis-) flesjes douchegel, deo, tandpasta en shampoo, grote flessen mogen niet mee in het vliegtuig;

- Zonnebril;

- Snacks voor overdag (pinda's, koeken etc.)

- Handdoeken.

 

 


Informatiemiddag

Enkele maanden voor vertrek zal er een informatiemiddag worden georganiseerd waar we kennis kunnen maken met de groep, foto's kunnen bekijken en er zal informatie worden verstrekt over de reis.

Nadien zal er een besloten facebookgroep worden aangemaakt zodat we contact kunnen houden in de periode voor de reis en we kunnen na de reis natuurlijk de mooiste plaatjes met elkaar delen.

In de toekomst zal deze groep worden uitgebreid met nieuwe leden die deze reis gaan maken of hebben gemaakt zodat we elkaar kunnen voorzien van tips en informatie.


Aanmelden

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.